Saturday, July 14, 2012

Hatodik nap (Marseille)


Castellane városára nem szántunk külön időt, gyors reggeli, kutyasimogatás, útközben egy fotó a szikla tetején csücsülő kápolnáról és indultunk is tovább Marseille-be.
Kápolna Castellane-ban
Újra hegyekben kanyarogtunk sziklák és szakadékok között, aztán messziről vetettünk egy utolsó pillantást a Ste.-Croix tóra, hogy aztán igazi provance-i tájon autózzunk tovább. Illatot sajnos nem lehet csatolni, de mindenki el tudja képzelni, milyen a levegő egy olyan úton, amit két oldalról szinte folyamatosan tengernyi levendulaültetvény szegélyez.
Levendulatenger
Hajtottunk át szűk utcájú városkákon, láttunk mosolygós öreg bácsit, végül ráhajtottunk az autópályára és már dél előtt Marseille-be értünk. Marseille büdös, piszkos, zajos, zsúfolt és tele van bevándorlókkal. Ja és még taxit se sokat láttunk. Viszont van egy édes kis neobizánci temploma, a Notre Dame de la Garde, aminek harminchárom méter magas tornyáról egy (talapzattal együtt) huszonkét méteres, aranyozott szűzanya szobor figyeli az alatta fekvő várost.
Notre Dame de la Garde
A magaslatról, amire a templom épült, belátni egész Marseille-t és a hozzá tartozó szigeteket, köztük If szigetét, ahol a regénybeli Monte Cristo grófja is „raboskodott”. Ennyivel meg is elégedtünk Marseille-el, inkább szusszantunk egyet, hogy másnapra erőt gyűjtsünk.

No comments:

Post a Comment