Tuesday, July 17, 2012

Hetedik nap (Nîmes)

Marseille-ből már délelőtt Avignon-ba értünk, ahol megnéztük az avignoni pápák egykori lakhelyét, és táncot is jártunk, bár a híd nem állt készen. Sőt, egykori huszonkét pilléréből csak négy áll, de még így is elfér rajta egy kis kápolna.
Pápai palota
Avignon hídja (Pont Saint-Bénézet)
Látszik, hogy ez a város a térség kulturális központja: a hangulatos utcákat és az egyszerű házak falait teljesen ellepik a különböző színházi előadásokra, koncertekre, estekre és egyéb rendezvényekre és fellépésekre hívó plakátok.


Avignon egy utcája
Még az ajándékboltok között is találtunk olyat, hogy csak tátottuk a szánkat, de erősek voltunk és csak egy kis levendulaméz és folyékony karamellkrém erejéig csábultunk el.


Gábor édességet és fűszert válogat
Már elmúlt dél, mire besétálgattuk a belvárost és tovább indultunk, hogy megnézzük a Pont du Gard-ot. Ez a darabka római kori vízvezeték mintegy ötven kilométer távolságból szállította a friss vizet Uzés-ből Nîmes-be.


Pont du Gard
Következő úticélunk is épp Nîmes volt, ahol először a Maison Carré-hoz sétáltunk, ami a legszebben megmaradt római kori templom az egész világon.


Maison Carré
Lófráltunk tovább a belvárosban, megnéztük az Arénát, ami az egyik legjobb állapotban megmaradt ilyen római kori amfitetátrum. Okkal hívják ám Nîmes-et a francia Rómának.


Arènes de Nîmes
És ha már említettük a Pont du Gard-ot, Nîmes-ben megnéztük azt a helyet is, ahová ez a vízvezeték szállította a vizet, a Castellumot.


Castellum
Bejártuk a Jarden de la Fountainne-t, ahol a fiatal szerelmes lányok szoktak öngyilkosok lenni (Batus még él), és ugyanitt Batus nagy lelkesedéssel ugrándozott a Diana templom romjai között.


Jardins de la Fontaine
Diana temploma
Este pihenésképpen elmentünk mozizni, megnéztük Woody Allen új filmjét (To Rome With Love), és hazasétáltunk.

No comments:

Post a Comment